Passa al contingut principal

LA RSAL: UN GRAN DISBARAT

“La Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local és un gran disbarat”







El president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, Miquel Buch, qualifica de “gran disbarat” la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (RSAL), que ha aprovat el Govern del PP. Buch considera que “és una recentralització i no una racionalització”, ja que treu competències als ajuntaments sense estudiar si els costos dels serveis seran menors.
Després de mostrar el rebuig a la LRSAL amb concentracions a la majoria d’ajuntaments catalans, el president de l’ACM, Miquel Buch, continua criticant la Llei de reforma local de l’Estat. “Comporta una retallada de serveis directa als ciutadans”, afirma i afegeix que “des de Madrid s’han passat més d’un any dient que els ajuntaments malgastàvem diners, cobràvem massa... i ara que els resultats econòmics del món local són positius, per què els ajuntaments no podrem donar els serveis als ciutadans?”.
 
El també alcalde de Premià de Mar denuncia que la LRSAL, en el cas dels serveis socials, determina que aquests serveis “no es prestaran en funció de si tenim diners, si els ciutadans n’estan satisfets o si hi ha més o menys famílies amb necessitats, sinó del número d’habitants d’un municipi”. “Si tens més de 20.000 habitants, podràs prestar el servei, si en tens menys, no”, lamenta.
 
I afegeix que l’únic objectiu és la recentralització perquè “ningú ha demostrat que es puguin prestar aquests serveis més barats o que les diputacions els puguin prestar”. Miquel Buch considera que si fos una llei per racionalitzar s’hagués fet un anàlisi de costos, començant per definir els serveis que s’han de donar, qui els presta i com es paguen.
 
Com a exemple, l’informe de ‘Fiscalización del Sector Público Local’ del 2011 que va fer el Tribunal de Cuentas. Aquest document conclou que el servei de neteja viària dels pobles i ciutats d’Espanya té un cost mitjà de 16,23 euros si el gestiona directament el municipi i de 27,83 euros si el servei el presta una empresa a través d’una concessió o concert amb l’administració.
 
Un cop més, Miquel Buch recorda que al 2012 l’administració local va ser l’única que va tancar sense dèficit, i que al 2013 es tancarà amb superàvit. “L’únic que hem fet ha estat aplicar el sentit comú per servir als nostres ciutadans”.

FONT: ACM
 

Entrades populars d'aquest blog

La CCOOtorra de febrer de 2024

Ja teniu disponible la CCOOtorra de febrer de 2024 dedicada als «Temps Moderns». En aquest número hi trobareu informació sobre l'estat de l'estabilització, la Promoció Interna, els endarreriments, la RLlT, els Riscos Psicosocials, entre els següents articles: Editorial: Llums i ombres de la gestió municipal i la negociació La plantilla base no és prioritària per al govern municipal Com aprofundir en el Pla de Riscos Psicosocials? Solidaritat amb el poble palestí: aturem el genocidi! La secció de «CCOOtorreig, la CCOOtorra fa safareig» Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra de febrer de 2024

La CCOOtorra número extraordinari «The Office»

Ja teniu disponible el número extraordinari de la CCOOtorra «The Office», un número molt especial en format de còmic o petita novel·la gràfica per a reflexionar sobre la utilitat del sindicalisme de classe. Esperem que la trobeu útil i divertida! Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra número extraordinari «The Office» (PDF)

La CCOOtorra de desembre de 2024

Ja teniu disponible la CCOOtorra de desembre, amb informació sobre la manca de negociació col·lectiva, sobre la nova executiva de la secció sindical i sobre les propostes de CCOO per a millorar les condicions de la plantilla municipal. I, com cada any en aquestes dates, inclou la carta als reis! Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra de desembre de 2024