
El Primer de Maig, Dia Internacional del Treball, els treballadors i les treballadores del món sortim al carrer per reivindicar treball digne i drets per a tothom.
Contra la pobresa salarial i social
L’economia a escala global presenta algunes incerteses i hi ha riscos d’entrar en una nova fase de recessió. El creixement econòmic no arriba a la gent, que continua patint l’atur, la pobresa i les desigualtats. És el resultat de les polítiques d’austeritat, les retallades i les privatitzacions, que empobreixen la majoria de la gent i no serveixen per a la recuperació de l’economia.
Les polítiques d’austeritat que continuen dominant la Unió Europea amenacen la recuperació econòmica i empitjoren els drets de les persones més vulnerables. Polítiques que agreugen les desigualtats entre països del Nord i del Sud i entre la població rica i la pobra, que fan créixer els partits d’ultradreta i que amenacen el projecte social europeu.
A Espanya i a Catalunya les reformes laborals han devaluat les condicions laborals dels treballadors i les treballadores. L’ocupació que es crea és majoritàriament precària i amb baixos salaris, i la pobresa i les desigualtats continuen augmentant. Avui, tenir feina no és garantia de sortir de la pobresa.
L’atur es converteix en crònic per a una part important de la població que ha perdut la feina a causa de la crisi i que, per la seva edat, té moltes dificultats per tornar a treballar. L’atur i la precarietat laboral també s’intensifiquen en la població jove i fruit d’això el 90% del jovent no percep cap prestació ni subsidi d’atur.
Un 72% de les persones en atur, segons l’Enquesta de població activa (EPA), ja no reben cap prestació ni subsidi, i les retallades en la quantia i les dificultats per accedir-hi aboquen molta gent a situacions de pobresa i exclusió social. Per això, és necessària la posada en marxa de la renda garantida de ciutadania per a qui no tingui recursos i que aquesta renda sigui compatible amb una prestació d’ingressos mínims a escala estatal.
A Catalunya la pobresa, que ja se situa en el 26%, s’estén a totes les franges de la població, però, especialment, a les persones més vulnerables, com els infants i la gent gran. Per això, ens oposem als intents del Govern del PP de paralitzar la llei d’emergència habitacional i contra la pobresa energètica, que perjudicaria greument la gent amb més dificultats.
La crisi ha fet retrocedir la situació de les dones en el món laboral. L’atur, la precarietat i les desigualtats tenen un especial impacte de gènere, la bretxa salarial entre homes i dones s’està eixamplant i la pobresa és majoritàriament femenina.
Els serveis públics estan al límit i ja no poden aguantar cap més retallades. És urgent retrocedir les retallades i privatitzacions fetes pels governs del PP i de CiU, que amenacen l’existència i la qualitat del serveis públics, i retornar l’ocupació i els drets laborals als treballadors i treballadores del sector.
Treball digne i amb drets
Cal que els treballadors i les treballadores recuperem els drets socials i laborals perduts, revertir les retallades en la sanitat, l’educació, els serveis socials, les prestacions socials i les pensions, derogar les dues reformes laborals i tornar a recuperar plenament el paper de la negociació col·lectiva per garantir els salaris i els drets laborals. Incrementar els salaris perquè els beneficis empresarials també arribin als treballadors i les treballadores. Cal que les administracions actuïn per perseguir el frau en la contractació i evitar l’augment d’accidents laborals i l’empitjorament de la salut en el treball.
Incrementar el salari mínim interprofessional (SMI) fins al 60% del salari mitjà (aproximadament 1.000 euros) i establir un salari mínim per a tots els concursos públics que depenen de les administracions catalanes (Generalitat, diputacions i ajuntaments) que permeti actuar contra la precarietat laboral i els baixos salaris en l’àmbit de les administracions públiques.
Exigim un canvi de polítiques econòmiques a Catalunya, Espanya i Europa, a fi que tinguin per objectiu la creació d’ocupació estable i amb drets, la lluita contra la pobresa i les desigualtats socials i laborals, l’increment d’inversió pública per impulsar un nou model productiu sostenible i equilibrat que tingui com a prioritat la recuperació del teixit industrial i l’impuls de l’ocupació de qualitat en el sector de serveis.
Contra la corrupció, democràcia, drets i llibertats
Els darrers casos apareguts en relació amb la corrupció i el frau fiscal ens demostren que hi ha recursos suficients per fer polítiques públiques, però que estan en mans d’una minoria que vol continuar enriquint-se a costa de la majoria de la població.
Per això reivindiquem una reforma fiscal justa, progressiva i equitativa que faci pagar més a qui més té o guanya i persegueixi el frau, l’evasió i l’elusió fiscal. Al mateix temps, exigim la implantació de mesures de control dels paradisos fiscals i altres formes d’evasió, i la implementació d’una taxa a totes les transaccions financeres.
En aquest Primer de Maig volem recordar els sindicalistes que encara continuen encausats per exercir el dret de vaga i actuar en defensa dels treballadors i les treballadores. Exigim la derogació de l’article 315.3 del Codi penal i la retirada de la “llei mordassa”, que amenaça els drets i les llibertats, i la qualitat democràtica del nostre país.
Per la pau i la solidaritat arreu
CCOO i UGT, juntament amb la Confederació Sindical Internacional (CSI) i la Confederació Europea de Sindicats (CES), reclamem la retirada del TTIP (Tractat de lliure comerç entre la UE i els EUA) i la no-ratificació d’altres tractats que amenacen els drets econòmics, socials i laborals dels treballadors i les treballadores europeus.
Exigim la retirada de l’acord il·legal i immoral signat entre la Unió Europea i Turquia, que atempta contra els drets humans bàsics de les persones refugiades i, alhora, exigim al Govern de l’Estat que faci efectiu l’acolliment de totes les persones refugiades a què es va comprometre davant de la UE. Així mateix, reclamem de nou la fi de totes les guerres i actuacions terroristes, i de les violacions de drets laborals, sindicals i civils de tot el món.
CCOO a l’Ajuntament de Badalona
http://laccootorra.blogspot.com
http://twitter.com/LaCCOOtorra
ccoo@badalona.cat