Passa al contingut principal

Les persones són la clau de la qualitat dels serveis

Des de l'inici de les retallades, els serveis municipals enfronten una problemàtica cada cop més freqüent: la dificultat per a garantir un mínim de qualitat acceptable en els serveis que ofereix a la ciutadania.

Aquesta problemàtica és fàcil d'explicar i de comprendre. Amb l'actual reducció i precarització de plantilla i la manca de recursos econòmics, s'intenten tirar endavant els mateixos serveis planificats i estructurats durant un període on es disposava d'una plantilla molt més àmplia, més estable i amb més recursos. D'aquesta manera, s'explica el deteriorament regressiu de la qualitat dels serveis públics. Un deteriorament que afecta l'atenció a la ciutadania, la celeritat en els tràmits, l'efectivitat en els procediments administratius i, en definitiva, la correcta prestació dels serveis públics, que no són un privilegi, sinó un dret de les persones.

Darrere d'això, a més a més, hi ha una dura realitat que la ciutadania majoritàriament desconeix: que molts dels serveis que encara segueixen dempeus, sobreviuen per l'entrega desinteressada de moltes persones professionals amb vocació de servei públic. Aquesta entrega no és reconeguda ni molt menys retribuïda, però el pitjor del cas és que té els dies comptats, perquè, per bones professionals que siguin, totes les persones es jubilen (quan poden).

L'Ajuntament de Badalona està especialment afectat en aquest sentit. Cada dia és més habitual trobar-se amb equipaments o serveis municipals que no poden garantir la correcta prestació del servei per manca de personal i de recursos. És cada cop menys extraordinari que un equipament hagi de tancar al públic o que un servei es trobi desatès de manera temporal per la baixa de l'únic/a treballador/a que hi està assignat. Com a treballadores i treballadors, molt sovint ens enfrontem amb el dubte de fins a quin punt són sostenibles determinades situacions. Hem de prestar un servei quan sabem que no podem fer-ho amb la mínima qualitat acceptable que exigim com a usuaris o usuàries? Quina responsabilitat tenim dels errors o els perjudicis a la ciutadania que s'ocasionen d'una mala qualitat en un servei que sabem que no disposa dels mínims necessaris? Fins a quin punt podem plantar-nos i negar-nos a mantenir un servei quan sabem que suposa un perill o un perjudici?Pensem que és important saber que de manera individual, un/a treballador/a no té autoritat per a determinar el tancament d'un servei o un equipament. Sí que té aquesta autoritat un/a delegat/da de prevenció, si existeix evidència d'un perill a la salut o a la seguretat. Tanmateix, en la majoria de situacions, els riscos no acostumen a ser prou evidents, i, per això, cada cas requereix una actuació diferent. Les seccions sindicals han de portar a terme una tasca fonamental de denúncia d'aquesta realitat.

Des de CCOO, hem impulsat diverses actuacions en aquest sentit, hem atès els col·lectius que ens han fet arribar denúncies d'aquestes problemàtiques. Un exemple d'això és la nostra recent petició d'informació sobre el greu desajustament del personal de biblioteques municipals en relació amb les ràtios fixades pel document de referència "Nous estàndards de biblioteques públiques de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya". Un altre exemple d'aquesta línia de treball és la nostra constant vigilància que els plans d'ocupació no siguin utilitzats fraudulentament per a amagar aquestes deficiències. Seguim compromesos amb la dignitat dels serveis municipals.

Entrades populars d'aquest blog

La CCOOtorra de desembre de 2024

Ja teniu disponible la CCOOtorra de desembre, amb informació sobre la manca de negociació col·lectiva, sobre la nova executiva de la secció sindical i sobre les propostes de CCOO per a millorar les condicions de la plantilla municipal. I, com cada any en aquestes dates, inclou la carta als reis! Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra de desembre de 2024

CCOO som crítics amb les desafortunades declaracions del senyor Xavier García Albiol. Benvolgut alcalde, recompensar la ineficiència passa factura.

CCOO som crítics amb les desafortunades declaracions del senyor Xavier García Albiol. Benvolgut alcalde, recompensar la ineficiència passa factura. En unes declaracions del 23 de maig, l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol ha assegurat que alguns contractes municipals han caducat   «per la incompetència dels funcionaris»  i que   «alguns treballadors municipals només es toquen els nassos» . CCOO manifestem públicament la nostra indignació davant d’aquestes declaracions de l'alcalde de Badalona i   el convidem a rectificar . Considerem que amb aquestes afirmacions   l'alcalde eludeix de forma desafortunada la seva responsabilitat  al capdavant del govern de la ciutat i   insulta de forma generalitzada i immerescuda a més de 1200 persones treballadores municipals  que demostren, dia a dia, la seva professionalitat, en unes condicions de reconeguda precarietat. Li recordem a l'alcalde que   ell és el màxim responsable de les decisions que ...

La CCOOtorra de setembre de 2024

Ja teniu disponible la CCOOtorra de setembre de 2024, la revista de CCOO de l'Ajuntament de Badalona. Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra de setembre de 2024 (PDF) En aquest número: Premis a les millors pel·lícules del mandat: "La plantilla al borde de un ataque de nervios" Eleccions sindicals: un nou mandat per ampliar conquestes Caminar cap a l’equiparació: igual treball, igual salari Estabilització: els temps ens ha donat la raó a CCOO Reptes i objectius sindicals per al mandat Celebrem el nou complement de productivitat Qui té por del Teletreball? La degradació dels equipaments municipals continua CCOOtorreig: la CCOOtorra fa safareig