
En les darreres setmanes, se'ns ha convocat a diverses reunions de la Comissió Sectorial de la Guàrdia Urbana per a tractar el tema dels plusos d'aquest col·lectiu. La sobtada activitat i l'atenció al detall que hem presenciat en aquestes reunions contrasta enormement amb la manca de negociació i la passivitat mostrada fins ara amb tots els temes que afecten la resta de la plantilla.
La dura realitat és que ens trobem davant d'una negociació de les condicions retributives, però limitada a un únic col·lectiu, i que aquesta negociació suposa per ella mateixa un greuge comparatiu amb la immensa majoria de la plantilla. Per a CCOO, les condicions retributives han de ser negociades en el seu conjunt i el desenvolupament dels plusos ha de servir per a retribuir excepcionalitats raonades segons criteris objectius. Certament, aquestes excepcionalitats existeixen en el col·lectiu de la Guàrdia Urbana, però també en tota la resta de col·lectius que mai tenen ocasió de veure reconegudes les seves singularitats. Des de CCOO, som molt crítics amb aquesta manera de fer perquè considerem que fomenta la divisió de la plantilla i aprofundeix en la desigualtat entre col·lectius.
Defensem que és necessària una negociació de les condicions retributives però vinculada a una profunda revisió de la Relació de Llocs de Treball de tota la plantilla. Constatem que l'actual govern no té cap intenció d'enfrontar aquesta necessària tasca i que prefereix seguir aprofundint en nocives dinàmiques sense intentar corregir-les. No podem acceptar que els plusos de la Guàrdia Urbana hagin de ser negociats després de cada canvi de govern i se segueixin posposant les reclamacions de la resta de col·lectius.
Considerem que aquesta proposta no respon a un canvi d'orientació del model d'organització de la policia local, sinó que es limita a oferir un nou repartiment a l'alça de plusos i una nova definició formal d'aquests. Certament, introdueix criteris una mica més objectius que els existents, però això només és conseqüència del caràcter completament subjectiu que tenien fins ara.
Se'ns ha dit també que amb aquesta proposta es pretenen reduir les hores extraordinàries realitzades pels agents, un objectiu que (suposadament) també perseguia l'anteriro acord de repartiment de plusos. Recordem que l'Ajuntament encara no ens ha proporcionat la informació sol·licitada per CCOO sobre les hores extraordinàries retribuïdes el 2016. Així mateix, som conscients que la previsió de jubilacions d'agents per al 2017 és molt superior a la d'incorporacions, per la qual cosa, no existeixen els instruments per fer assolibles aquests objectius.
Per tot això, des de la secció sindical de CCOO, convidem al govern a utilitzar els mecanismes pertinents per a corregir les desigualtats retributives que actualment existeixen en l'organització municipal, incloses les de la Guàrdia Urbana. En aquest sentit, CCOO seguim reclamant una revisió de la Relació de Llocs de Treball des de la base de la plantilla i la introducció de criteris de Carrera Professional en tots els col·lectius.
CCOO
Ajuntament de Badalona