Comunicat sindical sobre les mesures de prevenció contra la Covid-19 i els plans de contingència dels serveis a l'Ajuntament de Badalona


Considerem que l'Ajuntament no ha realitzat una planificació adequada que tingui per objectiu garantir la continuïtat dels serveis municipals i que els departaments estan actuant amb completa improvisació i descoordinació.
Valorem molt negativament el resultat de la delegació de l'organització dels plans de contingència als Caps de Servei. Aquesta situació està provocant un caos organitzatiu, ha fet augmentar els greuges comparatius a l'interior de la plantilla i no està resultant eficient per a garantir el correcte funcionament dels serveis municipals cap a la ciutadania.
Considerem que alguns serveis no estan fent una correcta aplicació de les mesures establertes en les diferents resolucions aprovades, que s'està impedint a sectors de la plantilla l'exercici del seu dret a realitzar teletreball i que no s'estan establint mesures de flexibilitat efectives que permetin l'exercici del dret a la conciliació.
Considerem que la incapacitat per a implementar el teletreball parcial en alguns serveis, en els quals la major part de les tasques són de caràcter tècnic i administratiu, és mostra d'una disfunció organitzativa molt preocupant i d'una concepció presencialista del treball que és completament obsoleta i ineficient.
Considerem que, llevat d'algunes excepcions, la major part dels departaments no han estat capaços o no han tingut cap voluntat per a establir torns rotatoris entre el treball presencial i el teletreball, que haurien de servir per a garantir la continuïtat dels serveis en el cas de produir-se un focus de contagi. Això suposa que l'Ajuntament serà, a la pràctica, incapaç de garantir a la ciutadania la continuïtat dels serveis municipals essencials, en el cas previsible d'un augment dels contagis, ja que, no disposarà de personal de reserva.
De fet, durant aquest estiu, la totalitat de la plantilla d'un departament ja va haver de ser posada en quarantena en detectar-se un cas positiu, de tal manera que el servei va quedar tancat a tots els efectes durant diversos dies.
Considerem que alguns serveis estan actuant de forma imprudent i temerària per obligar a incorporar-se al lloc de treball de manera presencial i per no permetre la realització de teletreball a tota aquella plantilla que s'ha acollit a la condició de personal vulnerable, sense que s'hagi efectuat cap valoració mèdica adient.
Considerem que l'Ajuntament de Badalona no ha estat capaç de corregir els greus dèficits històrics en l'àmbit de l'administració electrònica i que això esta comportant un greu perjudici per a la ciutadania que es veu obligada a acudir presencialment i realitzar llargues cues per a portar a terme gestions que a la majoria de municipis de Catalunya ja fa anys que es poden realitzar de forma telemàtica.
Considerem que el desgavell organitzatiu, els problemes estructurals de l'Ajuntament i la deficient aplicació de les resolucions del consistori per part dels departaments soscaven la tasca portada a terme pels serveis de prevenció i salut i posen en risc la salut de les persones treballadores i usuàries.
Finalment, des de l'àmbit estrictament laboral, hem d'advertir que les condicions laborals, ja força precàries a l'Ajuntament de Badalona abans de l'esclat de la crisi sanitària, s'estan deteriorant ràpidament com a conseqüència de la pandèmia i que s'aguditzen els problemes derivats de manca de personal i de recursos (com equips de protecció, vestuari, material i eines per al manteniment d'edificis, fotocopiadores, etc), s'incompleixen els calendaris acordats, augmenten les càrregues de treball i creix la temporalitat i la precarietat en tots els àmbits, factors, tots aquests que perjudiquen seriosament la qualitat del servei que s'ofereix a la ciutadania.
Per tot això sol·licitem:
- La convocatòria immediata i regular de la Mesa General de Negociació i del Comitè de Seguretat i Salut per a tractar tota aquesta problemàtica i efectuar el correcte seguiment
- L'aplicació igualitària de les resolucions de l'Ajuntament en tot allò que disposen en matèria de teletreball, mesures de conciliació i situació del personal vulnerable
- La completa revisió dels Plans de Contingència dels departaments per tal d'assegurar la rotació entre treball presencial i teletreball i així garantir la continuïtat i eficiència dels serveis municipals en cas d'un augment de contagis
- Que es portin a terme les actuacions necessàries per a garantir l'exercici del dret a la ciutadania a l'administració electrònica.
CCOO
UGT
IAC-CATAC
Badalona, 22 de setembre de 2020