Passa al contingut principal

Comunicat sindical sobre la crisi dels serveis socials de Badalona


Fotografia de les mobilitzacions dels serveis socials de 2019 a Badalona




- Comunicat sindical sobre la crisi dels serveis socials de Badalona (PDF)

Comunicat

Les seccions sindicals de CCOO, CATAC i UGT manifestem el nostre total suport a la carta pública de denúncia de la treballadora del Servei Bàsic d'Atenció Social número 6 de Badalona, Antonella Scano, sobre l'alarmant situació dels serveis socials de Badalona i, més concretament, sobre la greu situació que es viu al barri de Sant Roc.

Des de la representació sindical fa molts anys que denunciem el deteriorament dels serveis socials de la ciutat de Badalona i que exigim als successius governs de la ciutat un pla de xoc per a corregir aquesta preocupant situació que afecta milers de famílies de la ciutat.

La degradació dels serveis socials, com la de la resta de serveis públics municipals de Badalona, va començar a fer-se evident arran de les retallades del 2010 que van afectar molt negativament la plantilla efectiva i els recursos disponibles. Els sindicats hem denunciat repetidament el falsejament de les ràtios d'efectius per habitants (amb la inclusió de personal temporal i de plans d'ocupació), la dràstica reducció de la cartera de serveis i la desatenció de l'atenció primària. La incapacitat dels governs municipals per a revertir la situació ha provocat una sistemàtica degradació dels serveis en la darrera dècada fins a un punt que ha esdevingut completament insostenible.

La situació s'ha anat agreujant per una combinació de factors objectius i de males decisions polítiques i organitzatives. D'una banda, un enfocament equivocat del servei ha provocat la priorització de la gestió de programes i el debilitament de l'atenció primària. De l'altra banda, la manca d'agilitat de Recursos Humans per a cobrir les baixes temporals i les vacants ha debilitat el servei encara més. Per un altre costat, la manca d'estabilitat política de Badalona no ha facilitat l'establiment de línies de treball a mitjà i llarg termini. A una manca dramàtica de personal s'hi ha afegit en els darrers dos anys un augment exponencial de la demanda d'atenció als serveis socials de Badalona, a causa de la pandèmia.

La realitat és que els serveis socials de la ciutat s'han convertit en un laberint burocràtic que no té capacitat d'oferir solucions a la ciutadania que els necessita. La pèrdua de plantilla s'ha notat, no només en el personal tècnic, sinó també en el personal administratiu, ordenança i de seguretat. La reducció de la cartera de serveis ha limitat l'activitat d'aquests professionals a la tramitació d'expedients. L'escàs personal tècnic ha hagut d'anar acumulant un creixent volum de tasques administratives que l'impedeix dur a terme una correcta tasca de seguiment dels casos i que impossibilita qualsevol tasca preventiva.

El pes del servei ha recaigut sobre el reduït personal tècnic i administratiu qui, per vocació professional i pel seu grau d'implicació amb els serveis públics, ha intentat pal·liar totes aquestes mancances amb un sobreesforç inhumà. Tanmateix, tot té un límit.

L'increment de les càrregues de treball ha provocat l'augment de riscos psicosocials que ha tingut un clar impacte en les baixes per incapacitat temporal. L'augment de la violència ocupacional, de les persones usuàries insatisfetes cap al personal municipal, i la manca de personal de seguretat a les instal·lacions també han perjudicat l'ambient de treball. A tot això, cal afegir-hi que l'obsolescència de la Relació de Llocs de Treball de l'Ajuntament de Badalona no ha permès la revaloració correcta dels llocs de treball, fet pel qual, Badalona s'ha convertit en la ciutat metropolitana amb retribucions més baixes de mitjana. A conseqüència de tot això, s'ha produït un altre efecte pervers: la fugida de personal professional altament qualificat i amb anys d'experiència, cap a altres administracions on les condicions laborals són més acceptables i les retribucions són notablement més altes.

Així hem arribat a una situació rocambolesca, on un dels barris amb més necessitat d'atenció social de tota Catalunya no disposa dels mínims recursos per a fer-hi front.

Des de l'entrada del nou govern municipal, a conseqüència de la moció de censura a l'anterior alcalde, aquest recent novembre, les seccions sindicals hem demanat i exigit al govern municipal la convocatòria de la comissió sectorial de serveis socials de la Mesa General de Negociació per a abordar amb urgència totes aquestes qüestions. Tanmateix, fins al moment aquesta reunió no ha estat convocada.

Els sindicats CCOO, CATAC i UGT sol·licitem mesures urgents per a reforçar l'atenció primària en el conjunt dels serveis socials de Badalona, molt específicament en els barris amb més demanda, com Sant Roc i la Salut. Així mateix, exigim al govern municipal que treballi amb la representació sindical per a establir mesures correctives que permetin l'eficient prestació dels serveis i la correcta prevenció de la seguretat i la salut del personal professional que treballa en el territori.

Seccions sindicals de CCOO, CATAC i UGT de l'Ajuntament de Badalona Badalona, 7 de gener de 2022

Entrades populars d'aquest blog

La CCOOtorra de desembre de 2024

Ja teniu disponible la CCOOtorra de desembre, amb informació sobre la manca de negociació col·lectiva, sobre la nova executiva de la secció sindical i sobre les propostes de CCOO per a millorar les condicions de la plantilla municipal. I, com cada any en aquestes dates, inclou la carta als reis! Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra de desembre de 2024

CCOO som crítics amb les desafortunades declaracions del senyor Xavier García Albiol. Benvolgut alcalde, recompensar la ineficiència passa factura.

CCOO som crítics amb les desafortunades declaracions del senyor Xavier García Albiol. Benvolgut alcalde, recompensar la ineficiència passa factura. En unes declaracions del 23 de maig, l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol ha assegurat que alguns contractes municipals han caducat   «per la incompetència dels funcionaris»  i que   «alguns treballadors municipals només es toquen els nassos» . CCOO manifestem públicament la nostra indignació davant d’aquestes declaracions de l'alcalde de Badalona i   el convidem a rectificar . Considerem que amb aquestes afirmacions   l'alcalde eludeix de forma desafortunada la seva responsabilitat  al capdavant del govern de la ciutat i   insulta de forma generalitzada i immerescuda a més de 1200 persones treballadores municipals  que demostren, dia a dia, la seva professionalitat, en unes condicions de reconeguda precarietat. Li recordem a l'alcalde que   ell és el màxim responsable de les decisions que ...

La CCOOtorra de setembre de 2024

Ja teniu disponible la CCOOtorra de setembre de 2024, la revista de CCOO de l'Ajuntament de Badalona. Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra de setembre de 2024 (PDF) En aquest número: Premis a les millors pel·lícules del mandat: "La plantilla al borde de un ataque de nervios" Eleccions sindicals: un nou mandat per ampliar conquestes Caminar cap a l’equiparació: igual treball, igual salari Estabilització: els temps ens ha donat la raó a CCOO Reptes i objectius sindicals per al mandat Celebrem el nou complement de productivitat Qui té por del Teletreball? La degradació dels equipaments municipals continua CCOOtorreig: la CCOOtorra fa safareig