Passa al contingut principal

DONA TREBALLADORA : SEGLE XXI

 

8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA

 

Sabies que... Una dona ha de treballar 84 dies més a lany per guanyar el mateix que un home...

Sabies que… “A ladministració local només un 32,4% dels càrrecs directius estan ocupats per dones”…

Sabies que...Les dones han de treballar 11 anys i mig més que els homes per cobrar la mateixa pensió”…

Sabies que… “A ladministració local el 60% dels contractes dinterinatge recauen sobre les dones.

 

Les polítiques de retallades realitzades tant pel govern central com pel català han portat a la ciutadania a una pèrdua de drets i a un retrocés en les conquestes socials i laborals com no shavia produït mai en democràcia. Laprovació de la Reforma Laboral ha provocat la destrucció de milers de llocs de treball, tant en el sector públic com en el privat, i la precarització dels contractes i de les condicions laborals. La conseqüència directa de la precarització de les condicions laborals ha estat laugment del número de població activa en el llindar de la pobresa, amb un impacte més gran en les dones. 

 

La pèrdua de drets en l’àmbit laboral també ha provocat laugment de les diferències salarials entre dones i homes, és el que es coneix amb el nom de bretxa salarial, que es defineix com... la diferència entre la mitjana del guany salarial brut per hora dels homes i la mitjana del guany salarial brut per hora de les dones com a percentatge de la mitjana del guany salarial brut per hora dels homes... Aquest fet comporta que els salaris de les dones catalanes siguin de mitjana gairebé una quarta part (un 24,8%) més baixos que els dels homes. 

 

Els principals determinants de la bretxa salarial són: 

• el treball a temps parcial, motivat per la necessitat de conciliar vida laboral i familiar per manca de corresponsabilitat. 
• la presència més gran de dones a càrrecs de menor categoria. 
• la menor remuneració als sectors feminitzats, ja que socialment es valora i remunera menys la responsabilitat sobre la producció de serveis a les persones, que la responsabilitat davant la producció manufacturera i financera.
• els complements salarials masculinitzats, que afavoreixen els salaris dels homes, com són l’ús de la força, acumulació dhores extraordinàries

 

En conseqüència, no es permet la discriminació directa per raó de gènere, però persisteixen múltiples formes de discriminació indirecta.

 

La manca de polítiques socials, lincrement dels costos de la vida i les privatitzacions dels serveis públics repercuteixen directament en les condicions de vida de les dones, perquè, en la majoria dels casos, sencarreguen en solitud de les tasques reproductives i assistencials: llar, fills i cura de dependents. La Llei 3/2007, per a la igualtat efectiva de dones i homes, volia corregir aquesta situació amb lampliació dels 13 dies actuals del permís de paternitat a 4 setmanes, una mesura que anava en el bon camí però que resulta del tot insuficient en tant que no és obligatòria. Un permís de paternitat obligatori reformularia les relacions entre lempresariat i la contractació femenina. Però lactual govern ha buidat la llei digualtat de qualsevol pressupost efectiu.

 

CCOO reivindiquem polítiques públiques i laborals que posin fi a aquesta precarietat i que garanteixin condicions de treball i de vida digna per a totes les dones. Expressem el nostre ferm compromís per aconseguir una societat que posi les persones al centre. I per això cal plena ocupació amb drets i serveis públics universals i de qualitat per garantir les necessitats de totes les persones.

 

Exigim que les polítiques públiques i la negociació col·lectiva arribin al conjunt de la població treballadora i tinguin una implementació transversal des duna perspectiva interseccional, és a dir, tenint en compte la pluralitat de les dones: edat, ètnia, nivell econòmic, formació…

 

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Dona Treballadora, des de la Secció Sindical de CCOO de lAjuntament de Badalona fem una crida a les treballadores a organitzar-nos en la defensa de la plena igualtat. Un món més just és possible, però només des del compromís de totes i tots. El sindicat necessita a les dones, tant com les dones necessitem el sindicat!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Entrades populars d'aquest blog

La CCOOtorra de febrer de 2024

Ja teniu disponible la CCOOtorra de febrer de 2024 dedicada als «Temps Moderns». En aquest número hi trobareu informació sobre l'estat de l'estabilització, la Promoció Interna, els endarreriments, la RLlT, els Riscos Psicosocials, entre els següents articles: Editorial: Llums i ombres de la gestió municipal i la negociació La plantilla base no és prioritària per al govern municipal Com aprofundir en el Pla de Riscos Psicosocials? Solidaritat amb el poble palestí: aturem el genocidi! La secció de «CCOOtorreig, la CCOOtorra fa safareig» Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra de febrer de 2024

La CCOOtorra número extraordinari «The Office»

Ja teniu disponible el número extraordinari de la CCOOtorra «The Office», un número molt especial en format de còmic o petita novel·la gràfica per a reflexionar sobre la utilitat del sindicalisme de classe. Esperem que la trobeu útil i divertida! Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra número extraordinari «The Office» (PDF)

Comunicat: Contra la violència masclista, #NOEsteuSoles

CCOO de l'Ajuntament de Badalona expressem el nostre suport al Comitè de Mares de víctimes de violència sexual a Badalona i fem una crida a la participació en l’acte del 15 de juny de 2023. En els últims mesos diverses noies han sofert violacions grupals en els banys del Centre Comercial Màgic de Badalona. Setmana rere setmana surten a la llum pública nous casos que posen al descobert la preocupant magnitud d’una realitat que fins ara s’havia mantingut oculta. Constatem, amb horror, que la maquinària institucional no ha estat prou eficient en la prevenció d’aquestes agressions i en l'auxili que s'hauria d'haver prestat a les víctimes. CCOO tornem a manifestar el nostre rebuig frontal a aquestes brutals agressions i al masclisme que les empara i justifica. Denunciem que la manca de recursos humans i materials dels serveis socials municipals i del servei municipal especialitzat són un factor que condiciona molt negativament la capacitat de portar a terme el treball ed