Passa al contingut principal

Diuen que tenim superàvit... Però a quin preu?

El passat mes d’abril, l’Ajuntament de Badalona va presentar el seu balanç econòmic del 2016, que va valorar molt positivament pel tancament de l’exercici amb un superàvit de 21 milions.

Des de la secció sindical de CCOO, no compartim la satisfacció de l’equip de govern amb els resultats assolits i considerem que s’estan presentant les dades de forma parcial i interessada.

En primer lloc, considerem que l’Ajuntament hauria de donar explicacions de les partides pressupostades i no executades durant el 2016. Parlem de diners destinats a manteniment d’edificis municipals, manteniment de via pública, manteniment de parcs infantils, de jardins, diners per al desenvolupament de programes de participació ciutadana, diners per a la reposició de materials fungibles, diners per a vestuari i material de seguretat de les persones treballadores municipals, diners per a ajudes socials de la plantilla que van ser retirades durant les retallades, diners per a inversions projectades a la ciutat que no s’han gastat en allò que estava previst, sense que s’hagin donat les suficients explicacions a la ciutadania. Sense disposar de dades oficials, des de la secció de CCOO tenim constància que el nombre de partides no executades durant el 2016 és prou substancial per a tenir-lo en consideració. Per això, sol·licitem al govern de Badalona que, en benefici de la transparència, faci públiques les partides pressupostades i doni explicacions sobre els motius que han impedit la seva execució.

En segon lloc, considerem que el consistori no ha actuat amb eficiència en la contractació de personal ni ha aprofitat els nous marges que proporciona Llei de Pressupostos per a la substitució de les persones que han deixat de ser treballadores de l’Ajuntament per haver arribat a l’edat de jubilació. Durant el 2016, les contractacions de nou personal s’han paralitzat gairebé completament i això ha comportat una pèrdua molt significativa d’efectius, de manera que s’ha seguit aprofundint en la destrucció d’ocupació pública. Per això, sol·licitem al govern que expliqui a la ciutadania les polítiques de contractació portades a terme durant el 2016 i els marges de reposició d’efectius assolits durant aquest exercici.

En tercer lloc, considerem que l’anunci del govern de destinar el superàvit a programes socials s’ha fet amb lleugeresa i sense tenir garanties que això sigui possible de portar a terme, tenint en consideració les restriccions pressupostàries vigents. Encara tenim a la memòria els compromisos adquirits per aquest govern municipal amb la plantilla a principis de mandat, que no van arribar a materialitzar-se mai, precisament sota el pretext que la legislació no ho permetia. Per això no podem tenir confiança que aquest superàvit, producte de la inacció del govern, no acabi essent destinat al pagament de deute amb les entitats financeres, tal com preveu la legislació.

En conclusió, des de la secció de CCOO considerem que el govern s’ha situat en l’autocomplaença, eludint qualsevol tipus d’autocrítica sobre la seva gestió que, malauradament, deixa molt a desitjar. És un despropòsit que el govern es feliciti d’haver assolit un superàvit quan aquest és conseqüència, no d’una gran gestió dels recursos públics, sinó d’una gestió deficient que ha impedit que moltes de les accions pressupostades s’hagin arribat a executar o que siguin coberts els llocs de treball vacants i necessaris a l’Ajuntament. És fàcil aconseguir superàvit si no es fa res, si no s’actua per a revertir les retallades dels darrers anys. Tanmateix, allò que la ciutadania exigeix no és superàvit, sinó qualitat i fiabilitat dels serveis municipals. I en aquesta matèria l’Ajuntament encara té molta feina a fer, fins a arribar a assolir la qualitat i l’eficiència dels serveis públics que es mereix la ciutadania de Badalona.

CCOO

Ajuntament de Badalona

Entrades populars d'aquest blog

Principi d'acord sobre els oficials d'oficis d'esports

El passat 30 de gener, CCOO a l'Ajuntament de Badalona vam convocar una aturada parcial dels treballadors i les treballadores d'oficials d'oficis d'esports per al dilluns 5 de febrer. La convocatòria es plantejava com a protesta per la insostenible situació d'aquest col·lectiu que, pels efectes de 10 anys de retallades, ha vist reduïda notablement la quantitat d'efectius i ha hagut de patir una sistemàtica vulneració dels seus drets laborals, així com un perjudici comparatiu amb la resta de la plantilla.

La CCOOtorra de març de 2018 "Especial 8M Vaga feminista" (PDF)

Ja està disponible el número de març de la CCOOtorra, la revista de la secció sindical de CCOO a l'Ajuntament de Badalona. Podeu descarregar-la en el següent enllaç:

La CCOOtorra Març 2018 (PDF)