Passa al contingut principal

Denunciem a Inspecció de Treball l'estat dels equipaments municipals

Aquest 6 de setembre la secció sindical de CCOO a l'Ajuntament de Badalona hem interposat 3 denúncies davant la Inspecció de Treball, tal com ens havíem compromès a fer el passat mes de juliol.

1- Instal·lacions esportives i Riscos Psicosocials

La primera d'aquestes denúncies fa referència al sistemàtic incompliment dels requeriments que la Inspecció de Treball va fer a l'Ajuntament el 12 de desembre de 2018, sobre el mal estat de les instal·lacions esportives i la manca del preceptiu Pla de Riscos Psicosocials. Aquests requeriments van ser la resposta de la Inspecció a una denúncia interposada per CCOO i havien d'haver estat resolts abans del 31 de març de 2019, però el consistori ha incomplert els terminis fixats i, a hores d'ara, les situacions que vam denunciar encara persisteixen.

2- Mal estat dels equipaments, temperatures extremes fora de normativa, plagues i problemes estructurals dels edificis

La segona de les denúncies presentades se centra en el mal estat dels equipaments municipals i les pèssimes condicions dels centres de treball que s'han agreujat en els darrers mesos. La denúncia posa de manifest la ineficiència dels sistemes de climatització dels edificis que provoquen temperatures extremes fora de normativa, la manca d'actualització dels sistemes de prevenció i extinció d'incendis, la manca de Plans d'Emergència i Evacuació, la constant proliferació de plagues de paràsits, insectes i rates i tot un seguit de problemes estructurals en els centres de treball derivats d'una manca sistemàtica de manteniment. Entre les situacions denunciades, destaquen també els defectes en les instal·lacions elèctriques i el mal estat de les portes d'accés d'alguns equipaments, que, al nostre entendre, comporten seriosos riscos per a la seguretat de les persones, tant treballadores com usuàries.

Els edificis inclosos en aquesta denúncia són: l'edifici central del Viver, l'edifici de la Sopera, l'edifici del Banc Central, les dependències de la Guàrdia Urbana al Turó de Caritg, les biblioteques municipals, les Oficines Municipals de Districte, els Centres Cívics i les SBAS. Des de la secció sindical de CCOO no descartem ampliar aquesta denúncia a altres instal·lacions durant les setmanes vinents, en el cas que s'hi documentin situacions similars.

3- Vulneració de drets a la informació i a la representació sindical

La tercera i darrera denúncia presentada es refereix a la vulneració de l'Estatut dels Treballadors, l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, la Llei d'Infraccions i Sancions de l'Ordre Social i la Llei de Transparència i Accés a la Informació Pública en diversos àmbits relatius als drets a la informació i a la representació sindical i a la prevenció de riscos. Aquesta denúncia se centra en l'incompliment sistemàtic per part del consistori de les seves obligacions a l'hora de proporcionar a la representació sindical la informació que la legislació preveu en matèria de: hores extres, actes de les meses de Negociació i de les Comissions paritàries, llibre de registres de les empreses que comparteixen el centre de treball, i manca de taulers d'anuncis, entre d'altres. Així mateix, també hi denunciem la no publicació i exposició del calendari laboral vigent i altres aspectes que perjudiquen el conjunt de la plantilla, com la manca de prevenció efectiva de riscos a la seguretat i a la salut en el lloc de treball.

Sol·licitem mesures efectives immediates

La major part de les situacions que hem denunciat a la Inspecció de Treball no són noves. Moltes d'aquestes es remunten a mandats anteriors i, en alguns casos, ja havien estat denunciades per CCOO o per altres seccions sindicals en el passat, però encara no han estat corregides per part de l'Ajuntament. Donada la persistència d'aquestes situacions que s'agreugen amb el pas del temps i la inacció o la ineficiència del consistori per a resoldre-les, hem considerat necessari tornar a elevar a la Inspecció de Treball un conjunt de denúncies de caràcter més ampli i sistemàtic. L'objectiu d'aquestes denúncies és despertar la consciència de totes les parts implicades sobre la situació molt greu que travessa l'Ajuntament de Badalona i sobre els riscos que això comporta per a la salut i la seguretat de les persones treballadores, i també de les usuàries. En aquest sentit, sol·licitem al govern, als grups municipals, a la representació sindical i al conjunt de la plantilla la màxima implicació en la resolució d'aquestes situacions i mostrem la disposició de CCOO a treballar positivament per a garantir el compliment de la legislació laboral i assegurar el correcte funcionament dels serveis municipals que la ciutadania mereix.

CCOO
Ajuntament de Badalona

Entrades populars d'aquest blog

La CCOOtorra de febrer de 2024

Ja teniu disponible la CCOOtorra de febrer de 2024 dedicada als «Temps Moderns». En aquest número hi trobareu informació sobre l'estat de l'estabilització, la Promoció Interna, els endarreriments, la RLlT, els Riscos Psicosocials, entre els següents articles: Editorial: Llums i ombres de la gestió municipal i la negociació La plantilla base no és prioritària per al govern municipal Com aprofundir en el Pla de Riscos Psicosocials? Solidaritat amb el poble palestí: aturem el genocidi! La secció de «CCOOtorreig, la CCOOtorra fa safareig» Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra de febrer de 2024

La CCOOtorra número extraordinari «The Office»

Ja teniu disponible el número extraordinari de la CCOOtorra «The Office», un número molt especial en format de còmic o petita novel·la gràfica per a reflexionar sobre la utilitat del sindicalisme de classe. Esperem que la trobeu útil i divertida! Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra número extraordinari «The Office» (PDF)

Comunicat: Contra la violència masclista, #NOEsteuSoles

CCOO de l'Ajuntament de Badalona expressem el nostre suport al Comitè de Mares de víctimes de violència sexual a Badalona i fem una crida a la participació en l’acte del 15 de juny de 2023. En els últims mesos diverses noies han sofert violacions grupals en els banys del Centre Comercial Màgic de Badalona. Setmana rere setmana surten a la llum pública nous casos que posen al descobert la preocupant magnitud d’una realitat que fins ara s’havia mantingut oculta. Constatem, amb horror, que la maquinària institucional no ha estat prou eficient en la prevenció d’aquestes agressions i en l'auxili que s'hauria d'haver prestat a les víctimes. CCOO tornem a manifestar el nostre rebuig frontal a aquestes brutals agressions i al masclisme que les empara i justifica. Denunciem que la manca de recursos humans i materials dels serveis socials municipals i del servei municipal especialitzat són un factor que condiciona molt negativament la capacitat de portar a terme el treball ed