Passa al contingut principal

Comunicat sindical sobre la crisi dels serveis socials de Badalona


Fotografia de les mobilitzacions dels serveis socials de 2019 a Badalona




- Comunicat sindical sobre la crisi dels serveis socials de Badalona (PDF)

Comunicat

Les seccions sindicals de CCOO, CATAC i UGT manifestem el nostre total suport a la carta pública de denúncia de la treballadora del Servei Bàsic d'Atenció Social número 6 de Badalona, Antonella Scano, sobre l'alarmant situació dels serveis socials de Badalona i, més concretament, sobre la greu situació que es viu al barri de Sant Roc.

Des de la representació sindical fa molts anys que denunciem el deteriorament dels serveis socials de la ciutat de Badalona i que exigim als successius governs de la ciutat un pla de xoc per a corregir aquesta preocupant situació que afecta milers de famílies de la ciutat.

La degradació dels serveis socials, com la de la resta de serveis públics municipals de Badalona, va començar a fer-se evident arran de les retallades del 2010 que van afectar molt negativament la plantilla efectiva i els recursos disponibles. Els sindicats hem denunciat repetidament el falsejament de les ràtios d'efectius per habitants (amb la inclusió de personal temporal i de plans d'ocupació), la dràstica reducció de la cartera de serveis i la desatenció de l'atenció primària. La incapacitat dels governs municipals per a revertir la situació ha provocat una sistemàtica degradació dels serveis en la darrera dècada fins a un punt que ha esdevingut completament insostenible.

La situació s'ha anat agreujant per una combinació de factors objectius i de males decisions polítiques i organitzatives. D'una banda, un enfocament equivocat del servei ha provocat la priorització de la gestió de programes i el debilitament de l'atenció primària. De l'altra banda, la manca d'agilitat de Recursos Humans per a cobrir les baixes temporals i les vacants ha debilitat el servei encara més. Per un altre costat, la manca d'estabilitat política de Badalona no ha facilitat l'establiment de línies de treball a mitjà i llarg termini. A una manca dramàtica de personal s'hi ha afegit en els darrers dos anys un augment exponencial de la demanda d'atenció als serveis socials de Badalona, a causa de la pandèmia.

La realitat és que els serveis socials de la ciutat s'han convertit en un laberint burocràtic que no té capacitat d'oferir solucions a la ciutadania que els necessita. La pèrdua de plantilla s'ha notat, no només en el personal tècnic, sinó també en el personal administratiu, ordenança i de seguretat. La reducció de la cartera de serveis ha limitat l'activitat d'aquests professionals a la tramitació d'expedients. L'escàs personal tècnic ha hagut d'anar acumulant un creixent volum de tasques administratives que l'impedeix dur a terme una correcta tasca de seguiment dels casos i que impossibilita qualsevol tasca preventiva.

El pes del servei ha recaigut sobre el reduït personal tècnic i administratiu qui, per vocació professional i pel seu grau d'implicació amb els serveis públics, ha intentat pal·liar totes aquestes mancances amb un sobreesforç inhumà. Tanmateix, tot té un límit.

L'increment de les càrregues de treball ha provocat l'augment de riscos psicosocials que ha tingut un clar impacte en les baixes per incapacitat temporal. L'augment de la violència ocupacional, de les persones usuàries insatisfetes cap al personal municipal, i la manca de personal de seguretat a les instal·lacions també han perjudicat l'ambient de treball. A tot això, cal afegir-hi que l'obsolescència de la Relació de Llocs de Treball de l'Ajuntament de Badalona no ha permès la revaloració correcta dels llocs de treball, fet pel qual, Badalona s'ha convertit en la ciutat metropolitana amb retribucions més baixes de mitjana. A conseqüència de tot això, s'ha produït un altre efecte pervers: la fugida de personal professional altament qualificat i amb anys d'experiència, cap a altres administracions on les condicions laborals són més acceptables i les retribucions són notablement més altes.

Així hem arribat a una situació rocambolesca, on un dels barris amb més necessitat d'atenció social de tota Catalunya no disposa dels mínims recursos per a fer-hi front.

Des de l'entrada del nou govern municipal, a conseqüència de la moció de censura a l'anterior alcalde, aquest recent novembre, les seccions sindicals hem demanat i exigit al govern municipal la convocatòria de la comissió sectorial de serveis socials de la Mesa General de Negociació per a abordar amb urgència totes aquestes qüestions. Tanmateix, fins al moment aquesta reunió no ha estat convocada.

Els sindicats CCOO, CATAC i UGT sol·licitem mesures urgents per a reforçar l'atenció primària en el conjunt dels serveis socials de Badalona, molt específicament en els barris amb més demanda, com Sant Roc i la Salut. Així mateix, exigim al govern municipal que treballi amb la representació sindical per a establir mesures correctives que permetin l'eficient prestació dels serveis i la correcta prevenció de la seguretat i la salut del personal professional que treballa en el territori.

Seccions sindicals de CCOO, CATAC i UGT de l'Ajuntament de Badalona Badalona, 7 de gener de 2022

Entrades populars d'aquest blog

La CCOOtorra de febrer de 2024

Ja teniu disponible la CCOOtorra de febrer de 2024 dedicada als «Temps Moderns». En aquest número hi trobareu informació sobre l'estat de l'estabilització, la Promoció Interna, els endarreriments, la RLlT, els Riscos Psicosocials, entre els següents articles: Editorial: Llums i ombres de la gestió municipal i la negociació La plantilla base no és prioritària per al govern municipal Com aprofundir en el Pla de Riscos Psicosocials? Solidaritat amb el poble palestí: aturem el genocidi! La secció de «CCOOtorreig, la CCOOtorra fa safareig» Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra de febrer de 2024

La CCOOtorra número extraordinari «The Office»

Ja teniu disponible el número extraordinari de la CCOOtorra «The Office», un número molt especial en format de còmic o petita novel·la gràfica per a reflexionar sobre la utilitat del sindicalisme de classe. Esperem que la trobeu útil i divertida! Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra número extraordinari «The Office» (PDF)

Comunicat: Contra la violència masclista, #NOEsteuSoles

CCOO de l'Ajuntament de Badalona expressem el nostre suport al Comitè de Mares de víctimes de violència sexual a Badalona i fem una crida a la participació en l’acte del 15 de juny de 2023. En els últims mesos diverses noies han sofert violacions grupals en els banys del Centre Comercial Màgic de Badalona. Setmana rere setmana surten a la llum pública nous casos que posen al descobert la preocupant magnitud d’una realitat que fins ara s’havia mantingut oculta. Constatem, amb horror, que la maquinària institucional no ha estat prou eficient en la prevenció d’aquestes agressions i en l'auxili que s'hauria d'haver prestat a les víctimes. CCOO tornem a manifestar el nostre rebuig frontal a aquestes brutals agressions i al masclisme que les empara i justifica. Denunciem que la manca de recursos humans i materials dels serveis socials municipals i del servei municipal especialitzat són un factor que condiciona molt negativament la capacitat de portar a terme el treball ed